ISSA - Ice Wine Sauvignon Blanc de la Crama La Salina - Turda, judetul Cluj
Vinul dulce (de desert), un experiment al cramei din Transilvania, merita sa primeasca 7 CaStele (din 7 posibile)
Ce este Ice Wine-ul? Este un vin dulce produs din struguri inghetati pe vita de vie. Apa ingheata dar zaharurile, componentele solide si cele oleoaromatice nu. Asa ca din strugurii inghetati se obtine un must foarte concentrat si foarte dulce. Si putin. Mult mai putin decat se obtinea din struguri care nu erau inghetati. Putin dar bun! Acest must, prin fermentatie alcoolica (drojdiile transforma zaharul in alcool si dioxid de carbon), se metamorfozeaza ca prin minune in Ice Wine, "Vinul de Gheata". Nu este singura metoda de a obtine un vin dulce dar cu siguranta este una dintre cele mai vechi metode cu rezultate excelente.
De ce am ales acest vin acum? Vin sarbatorile si sunt sigur ca in multe gospodarii se pregatesc minunate deserturi, mai mult sau mai putin dulci, care sa insoteasca imbelsugatele mese ce se vor asterne. Aceste deserturi nu pot sa fie complimentate si complinite de ceva mai bun decat vinurile dulci, asa numitele vinuri de desert. Da, stiu se pare ca acum vinurile dulci sunt hulite si dispretuite de o majoritate in goana oarba dupa sec dar NU si de catre adevaratii gurmanzi si cunoscatori pentru care un vin dulce bun reprezinta un adevarat deliciu si un pairing perfect pentru anumite produse si/sau preparate culinare (nu neaparat dulci. Exemple ne-dulci de pairing pentru vinurile de desert ar fi branza maturata sau ficatul de gasca)
Vinul este auriu stralucitor, intens. Din pahar se raspandesc arome puternice de flori de soc, lamaie, pere, caise, dulceata de gutui, miere si castane coapte. Este un vin dulce dar cu o aciditate ridicata care ne face sa nu il simtim chiar asa de dulce cum este si sa mai turnam inca un pahar. Nivelul de alcool este unul, sa spunem ridicat, pentru un Ice Wine (13,2% vol.) dar este foarte bine integrat si ajuta si la accentuarea corpolentei, fiind un fald suplimentar la catifeaua groasa si eleganta a vinului. Gustul ne aminteste de perele coapte, caise uscate, gem de caise cu samburi, dulceata de gutui, limonada cu miere de flori de salcam si migdale caramelizate. Postgustul este lung cu nuante de gutui, migdale si caramel. Vinul este de baut acum (sau in viitorul relativ apropiat), nu cred ca va beneficia de o invechire suplimentara in sticla.
Eu am ales o placinta cu urda dulce, de oaie, langa ISSA Ice Wine. Si cred ca am ales bine. Va invit sa gustati si sa imi spuneti voi! Este un vin experiment, asa cum spun si cei de Crama La Salina pe website, un experiment reusit, incurajator, as spune eu care merita cele 7 CaStele Transilvane (din 7 posibile)
Am avut vinul intr-un pahar de Champagne mai modern, suficient de larg incat sa simti bine aromele dar suficient de mic si fin pentru a fi la nivelul elegantei vinului. Din punctul meu de vedere sunt paharele ideale si pentru vinul dulce. Ca si pana acum nu va recomand sa tineti vinul in frigider mult timp inainte de servire. Si vinul acesta se simte mai bine pus in frapiera, cu gheata si apa, doar cu 6-7 minute inainte de servire.
In Sibiu Ice Wine-ul ISSA il gasiti la WineNot? Poate vrei sa ii indulcesti pe cei dragi dupa un an atat de complicat. Daca veti cumpara 6 sticle (nici nu e asa mult caci o sticla are doar 500 ml - esentele puternice se tin in sticlute mici) veti primi si un discount de 10%! Sunt sigur ca nu va mai ramane un strop dupa sarbatori! Vine intr-o frumoasa cutie si poate oricand sa fie un cadou potrivit.
Cheers!
Daniel Duica, WSET Certified Wine Educator - Antique Vines Wine Academy (OHIO, FLORIDA, KENTUCKY, TENNESSEE - USA)
Asociatia Weinland. In Transilvania din 2022.