GO TO BLOG

 

 

 

 

 

 

Diamant, Villa Vinea - 2020, DOC Tarnave, produs de Crama Castel Vinum din judetul Mures – Transylvania, Romania

7 “Castele” Transilvane (din 7 posibile) primeste acest vin!

Rasfoiam zilele trecute cartea lui Radu Anton Roman : “Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti” cand am dat peste reteta de “Topitura de purcel” – pagina 366. Suna simplu, usor de facut si foarte interesant, mai ales pentru perioada aceasta a anului asa ca am modificat un pic si m-am apucat de treaba. Am taiat o ceafa de Mangalita cuburi (nici prea mici ca sa nu ramana nimic din ele dar nici prea mari), cateva bucati de carnati afumati de aceeasi provenienta si le-am pus intr-un ceaun de fonta cu putina supa de gaina la foc mic. Cand carnea arata bine rumenita si untura din ceafa(din belsug la Mangalita) se topise am adugat sare dupa gust. Am servit punand alaturi pe farfurie branza framantata din cas de oaie, mamaliguta la gratar si rozinchine proaspete (in lipsa merge si dulceata acrisoara, saseasca, de rozinchine). Carnea si mamaliguta le-am stropit bine cu mujdei de usturoi, ca tot era in preajma Sfantului Andrei. Radu Anton Roman “spune oficial” ca la acest fel de mancare prefera un Traminer Roz neaparat sec, de Tarnave. Asumandu-si huiduieli de genul: “La moarte!”, “E nebun!” sau “La stana, ba!” a ales un vin alb sec despre care spune ca “are o forta animalica si calca gros peste fripturi de urs si tocanita de mistret, darmite peste o prapadita de topitura”.

 

Pentru ca nu aveam la indemana un asemenea vin am ales un altul (imi asum aceleasi huiduieli sau unele noi). Tot sec, tot alb, tot de Tarnave si cu aceeasi musculatura:

 

Diamant, Villa Vinea - 2020, DOC Tarnave, produs de Crama Castel Vinum din judetul Mures – Transylvania, Romania

 

Este un vin alb complex, un asamblaj de Feteasca Regala si Feteasca Alba (doua soiuri autohtone Romanesti) , un vin invechit/maturat in butoaie se stejar. “Cum, vin alb invechit in butoaie de lemn?” – vor intreba unii. Da, se practica si la unele vinuri albe invechirea/maturarea in butoaie de lemn.

 

In pahar vinul se dezvaluie un un auriu deschis dar stralucitor. In nas simtim puternice arome florale (flori de mar, flori de vita de vie, flori de tei) arome de mar verde dar bine copt, gutui bine coapte, pepene galben, caise uscate, vanilie, migdale, sufleu cu ciocolata alba si fistic. Este un vin sec cu o aciditate mare dar suficient zahar rezidual sa o balanseze elegant. Nivelul de alcool este unul mediu (13%) dar asta nu impiedica corpolenta eleganta a vinului sa isi dezvaluie rotunjimile desavarsite, rubensiene. Gustul este unul intens si complex cu note de placinta de gutui, caise uscate, cremene, alune de padure si vanilie. Un vin uleios cu un postgust placut si lung care va beneficia in continuare de maturare/invechire in sticla.

 

Nu va recomand sa il tineti mult (sau chiar de loc) in frigider. Daca il scoateti din beci/pivnita de la 11-12 grade e numai bine. Daca il aveti la temperatura camerei, 3-4 minute la frapiera cu gheata si apa sunt suficiente pentru a-l aduce la un 10-12 grade, locul unde cred eu ca ii sta cel mai bine.

 

Nu numai ca s-a potrivit cu mancarea dar vinul s-a schimbat in mai bine sub influenta bucatelor. Diamantul de la Villa Vinea este un vin gastronomic, complex cu care veti putea impresiona orice iubitor de soiuri autohtone romanesti si de ce nu, chiar pe iubitorii de Chardonnay de Napa Valley.

 

7 CaStele Transilvane pentru Diamant, Villa Vinea - 2020, DOC Tarnave! Un vin care nu ar trebui sa lipseasca din restaurantele din burgurile Transilvaniei si de pe mesele de sarbatori. La noi in Sibiu il gasiti la WineNot?

 

Noroc! Daniel Duica, WSET Wine Educator - Antique Vines Wine Academy (OH,FL,TN, KY - USA)

 

 

 

 

Diamant, Villa Vinea 2020

05 decembrie 2022

Wine CLUB

Asociatia Weinland. In Transilvania din 2022.

Check us out: