GO TO BLOG

 

Carassia - Blanc de Blancs, Spumant BRUT, Methode Traditionnelle produs de Crama de Spumante Carastelec din judetul Salaj, Transilvania, Romania.

 

7 “Castele” Transilvane (din 7 posibile)

                            

Sa incepem prin a “descifra” un pic eticheta fara a intra prea mult in detalii tehnice de aceasta data.

“Blanc de Blancs” de pe eticheta inseamna ca vinul este produs doar din struguri albi. In cazul nostru avem 100% soiul de struguri Chardonnay.

“Methode Traditionnelle” (Metoda Traditionala in romana, Traditional Method in engleza sau Methode Champenoise in regiunea Champagne) inseamna ca a fost produs initial un vin linistit dupa care, in sticla in care este vandut vinul, are loc o a doua fermentatie in urma careia se produc in mod natural minunatele bule (dioxidul de carbon care ramane captiv in vin)

“BRUT” – maximul de zahar rezidual admis cand avem BRUT pe eticheta este de 12 grame per litru(zahar rezidual = zaharul natural prezent in boabele de struguri si din care o parte ramane si in vinuri – cealalta parte fiind transformata in alcool in timpul fermentatiei) . BRUT inseamna pentru Spumante ce inseamna SEC pentru vinurile linistite (fara bule). Pentru Spumante insa avem 3 subcategorii pentru acest SEC in vinurile linistite: BRUT Nature(maxim 3 grame per litru zahar rezidual), Extra BRUT(maxim 6 grame per litru zahar rezidual) si BRUT(maxim 12 grame per litru zahar rezidual). Asa ca fiecare poate alege “secul” potrivit gustului si/sau sanatatii personale. Atentie! Daca vedeti Extra DRY sau DRY pe eticheta sa va asteptati la mai mult zahar!

“TRANSILVANIA” inseamna… toata lumea stie ce inseamna Transilvania. Plaiuri de o frumusete rara, oameni buni si creativi, obiceiuri cu radacini din foarte multe culturi, bucate fabuloase si vinuri minunate. Plus Dracula si Vampiri 🙂

 

Carassia Blanc de Blancs are o culoare galben pai, stralucitoare care ne aduce in minte si in suflet razele soarelui. Cand il mirosim simtim arome delicate de flori de mar, gutui aproape coapte, caise, biscuiti cu unt, aluat de paine si miere din flori de tei. Dupa cum spuneam este un vin sec (aciditatea ridicatea balanseaza eficient restul de zahar din vin) cu un alcool de 12% din volum. Un vin cu o corpolenta sanatoasa(fara a parea supraponderal) si gust care ne aduce aminte de briose cu gutui, placinta cu mere, samburi de caise si flori de tei. Postgustul este lung si placut ca o dupa-amiaza de vara in care soarele insista sa straluceasca. Vinul va beneficia de invechire/extra-maturare in sticla fara insa a exagera in pastrarea lui mai mult de 3-5 ani.

Noi l-am asociat cu icre crude(putem spune caviar) de pastrav din Raul Sadului pe paine cu unt de Torockoi. O explozie de gusturi atat de bine echilibrate incat poti spune ca sunt facute sa fie puse impreuna, punandu-se mai bine in valoare reciproc.

Persoana draga alaturi, melodia “As time goes by”, Frank Sinatra pe fundal si aveti o experienta de neuitat! Sau puteti viziona chiar filmul Casablanca, daca va este dor sa il revedeti, cu aceasta ocazie.

Este genul de Spumant pentru orice Duminica dimineata cand aveti (sau va faceti) timp pentru un mic dejun prelungit sau pur si simplu vreti sa leneviti cu placere savurand “Il dolce far niente”

Temperatura optima de servire in opinia noastra pentru Carassia, Blanc de Blancs este de 8-10 grade Celsius. Incercat sa nu raciti acest vin in frigider, pentru mult timp. 8-10 minute intr-o frapiera cu gheata si apa vor reusi sa il aduca la temperature ideala pentru un vin spumant fara a ii afecta calitatile olfactive si gustative. De altfel recomandarea noastra este sa pastrati toate vinurile la 11-12 grade Celsius (pe cat se poate), cele albe, cele rose si spumantele sa le raciti doar inainte de servire intr-o frapiera cu gheata iar cele rosii sa le lasati sa se incalzeasca la temperatura camerei (dar nu pana la temeratura camerei) pana cand vor atinge temperature ideala de servire. Dar vom vorbi mai multe despre temperatura ideala de servire pe rand la fiecare vin.

 

Carassia – Blanc de Blancs primeste 7 Castele Transilvane de la noi. Avem vinuri bune in Transilvania. Convingeti-va singuri! Luati o sticla de Carassia - Blanc de Blancs de la magazinul Wine Not? din Sibiu si savurati experienta alaturi de cei dragi. Ce spun eu o sticla…? Luati 6 sticle pentru ca sigur veti vrea sa impartiti bucuria cu familia, prietenii si musafirii de sarbatori. Plus ca la 6 sticle aveti si o reducere de 10% 🙂

 

 

Noroc! Daniel Duica, WSET Wine Educator - Antique Vines Wine Academy (OH,FL,TN, KY - USA)

Carassia, Blanc de Blancs

21 noiembrie 2022

Wine CLUB

Asociatia Weinland. In Transilvania din 2022.

Check us out: